Представена публикация

Английски булдог


Произход Великобритания
FCI номер на стандарта № 149
Класификация по FCI   Група 2. Пинчери и шнауцери. Догообразни и швейцарски пастирски кучета
Секция 2. Догообразни
Подсекция 2.1. Тип мастиф
American Kennel Club (AKC) Призната: "Неспортни - Non Спортни Dogs"
British Kennel Club (KC) Призната: "Ползвателни - Utility Group"
Предназначение на породата -------------------------------------------------------------------------
Класификация по интелигентност 6 Група: 77. Булдог
Тегло (по FCI) Мъжки: 25 кг
Женски: 23 кг
Ръст (по FCI) Около 30-40 см
Космена покривка (по FCI) Еднотонно и ярко: червено - тигрова и всички други тигрови разцветки, бяло, червено, червено с бели петна, бежово - кафяво

Живот 14 -15 години


Стандарт на породата


  • Черепът трябва да бъде широк и обиколката в предната му част на ушите трябва да бъде равна на височината на раменете на кучето. Гледан отпред черепът трябва да излиза над долната челюст.
  • Стоп - слепоочията трябва да са добре подчертани, широки, квадратни и високо разположени, като образуват вдлъбнатина между очите. Стопът трябва да е дълбок и широк и да стига до средата на челото, като вертикално разделя главата на две части.

  • Очите, гледани фронтално, трябва да са разположени в средната част на главата, възможно по-далеч от ушите, а ъглите им трябва да са разположени в права линия и да сключват прави ъгли със стопа. Очите трябва да са в предната част на главата и възможно по-далеч едно от друго, като външните им ъгли допират контурите на бузите. Очите трябва да са с кръгла форма, със среден размер, да бъдат нито хлътнали, нито изпъкнали, но задължително е да бъдат с тъмен цвят. Клепачите трябва да покриват очните сфери, когато кучето гледа право напред не трябва да се вижда бялата част.
  • Ушите трябва да са разположени високо, като предният външен край на всяко ухо се свързва с външната линия на горния заден ъгъл на черепа, така че да са възможно по-раздалечени едно от друго и по-далеч от очите. Размерите им трябва да са сравнително малки и е важно ушите да са тънки. Най-много желаната форма е тип "роза", при която то се свива навътре в долния заден край, като открива вътрешната гънка. Ушите не трябва да са изправени или пък отметнати настрани и не трябва да бъдат отрязани в никакъв случай.
  • Носът трябва да е голям, широк и черен, върхът му е дълбоко разположен между очите. Разстоянието от края на стопа до върха на носа трябва да бъде възможно най-късо и да не надвишава дължината между върха на носа и ръбът на долната устна. Ноздрите трябва да са широки, големи и отново черни с добре очертана линия помежду им. Всеки друг цвят освен черния се дисквалифицира.
  • Челюсти и захапка - те трябва да са масивни, много широки, квадратни, като долната челюст трябва да бъде пред горната и да бъде обърната нагоре.
  • Зъбите трябва да са големи и здрави, като кучешките зъби са широко напред и шестте малки зъба от предната линия са в една редица с кучешките. Долният зъб е доста пред горния. Излязлата челюст е уникална и много важна характерна черта за булдога.
  • Тяло - гърдите и тялото трябва да са обемисти, със закръглени страни, добре окръглени ребра и много дълбока част още от раменете до долната си част, където се свързава с гръдния кош. Трябва да бъде добре сложено надолу между раменете и предните крака, за да дава на кучето широко и ниско, късокрако излъчване.
  • Опашка - може да бъде както права, така и леко завъртяна, но в никакъв случай извита или вълниста, при всеки един случай трябва да е къса, да пада надолу, като корена е по-дебел от края. Ако е права опашката трябва да е цилиндрична и постоянно заострена. Ако е леко завъртяна, извивката трябва да е добре подчертана, може също да е рязко отсечена или жилеста.
  • Козина - трябва да е права, къса, равна, с деликатна текстура, гладка и лъскава (да не бъде набръчкана и извита).

Особености на характера

Характерното свирепо изражение на кучетата от порода Английски булдог не изразява действително техния нрав. Те са изключително спокойни и уравновесени, лоялни към стопаните си и са весели и мили компаньони. Изключително бързо и с лекота се привързват към стопаните си и членовете на тяхното семейство.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety