Представена публикация

Апенцелер


Произход Швейцария
FCI номер на стандарта № 46
Класификация по FCI  Група 2. Пинчери и шнауцери. Догообразни и швейцарски пастирски кучета
Секция 3. Швейцарски пастирски кучета
American Kennel Club (AKC) -------------------------------------------------------------------------
British Kennel Club (KC) Призната: "Ползвателни - Utility Group"
Предназначение на породата -------------------------------------------------------------------------
Класификация по интелигентност -------------------------------------------------------------------------
Тегло (по FCI) 22-32 кг
Ръст (по FCI) Мъжки: 52-58 см
Женски: 48-54 см
Космена покривка (по FCI) Черна с подплащници и бели петна на глава, шия, гърди, лапи и върха на опашката
Живот 10-13 години

Характеристики

- Рядко срещано
- интелигентно
- енергично
- социално
- Обича да лае

Повече за породата


Има две теории за произхода на апенцелера. Според първата родното място на породата планинските райони на Швейцария. Според втората тя е пренесена в швейцарските Алпи от римляните. Апенцелерът е най-рядката от четирите алпийски породи кучета.
  Предстваителите на породата имат мускулесто, със средни размери. Височината им варира от 45 до 58 см, а теглото - от 24 до 35 кг. Главата е широка, с издължена муцуна. Очите са малки и оцветени в тъмната гама, също както носната гъба. Ушите са увиснали, а опашката е дебела и навита и се носи над гърба. Козината е дебела и лъскава. Окраската се среща най-често в кафяво или черна, бели или ръждиви петна.
  Апенцелерът е интелигентно и енергично куче. Той е много социален и се привързва към членовете на смейството. Ако се изолира и не му се обръща внимание, той става отегчен и апатичен. С правилно възпитание, той става добра компания за децата и другите животни в домакинството. Може да се отнася резервирано с непознати и обича да лае много. Не е подходящ за отглеждане от хора, които нямат опит в отглеждането на кучета, които не обичат движението и живеят в апартамент. Продължителността на живота му е около 12 години. Кучетата от тази порода се отличават с много добро здраве и не са известни данни да са предразположени към отделни болести. Козината им се поддържа лесно, а къпането е трябва да става само когато е наложително. Препоръчително ушите да се преглеждат редовно.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety