Представена публикация

Да поговорим с първолака за училище

Предстои ви щастливо събитие - първият учебен ден на вашето дете. Но, нали в радостната суетня около новата чанта, тетрадките и разните там други неща няма да забравите най-важното - да поговорите с детето!
Какво чак толкова - ще кажат някои от вас. Като отиде, ще види. Да, но те разсъждават от приятната сигурност на опита, а точно той липсва на малките първолачета и заради това сърчицата им туптят не само радостно, но и малко тревожно... 

Приспособяване към новия ред
В преходния период на ранната ученическа възраст детето се оказва зависимо от своеобразен ред. То трябва да променя часа на ставане от сън, ежедневния маршрут, да се съобразява с изисквания, да се старае по задължение и т.н. Така забавната игра става трудна реалност. 
Детето започва да изработва нови стереотипи, а това означава и усилие на волята. 
Но оценките, изпитната атмосфера, срещата и контактът с учители и връстници могат да предизвикат състояние на стрес... 

Клопките в които може да попадне първокласника.
Родителите са длъжни да разберат логиката на обстоятелствата през възприятието на първокласниците. Педантичната взискателност и изброяването на норми довеждат най-малкото до стрес. В резултат ученикът лесно може да се обърка, да се уплаши, да губи вещите си, да говори по-малко, да не спи, да се подмокря, да се дразни, да бяга от училище, да лъже и какво ли още не. 
Евентуалното невротично поведение на първокласника може да се избегне с внимание и приятелски разговор. 
Дипломатичността е необходима. Чувството за хумор - също. Вредно е налагането на родителски свръхамбиции, сякаш от първи клас нататък грешките са недопустими. Напротив, детето трябва да разбере, че признаването на неуспехите е критерий в ценностната ориентация. 

Да се научи на отговорност.
Първокласникът трябва да мисли за куп нови неща, да отчита присъствие, да споделя интересите си... Всичко това, както и решаването на ситуации и поемането на „ангажименти", е типична отговорност. 
Помощта на родителите в този момент е едно ново училище за самите тях... 



Какво да кажете на своя първокласник, за да го успокоите и насърчите?
Открийте сами! Вместо да се опитвате да налучквате „верния тон", с който да му представите училището, просто го попитайте: 

„А ти как си представяш училището?" Каквото и да чуете, не бързайте да спорите и опровергавате - напротив, първо поздравете детето си, че самичко е мислило и преценявало. А после си поговорете за някои неща. 

За учителката.
Дали тя ще бъде млада, красива, търпелива - или не, не е най-същественото, нейната задача е да те направлява и оценява в познавателния процес и усилията, свързани с него. 
Тя не е твоя „втора майка" и от нея не би трябвало да очакваш майчини ласки и грижи, не е и житейският ти съдник, защото „успех" е общо понятие. 

За съучениците.


Изведнъж много на брой, толкова различни помежду си и непознати - става сложно, но и страшно любопитно! 
Те изпитват същото притеснение и боязън като теб, те също се питат дали ще ги харесат и приемат, дали ще се справят. Не бързай да “блеснеш” - просто показвай какво знаеш и умееш. 
Помагай и искай помощ. И може би образът ти за приятел, който имаш досега, ще претърпи промяна. Защото ви свързва вече не само играта, защото се променяте. 



За новия режим.
Да, животът се променя -ритъмът му заприличва на този на мама и татко. Не, ти не губиш свободата си. Обратно - ставаш господар на своето време! Постепенно се научаваш да правиш много нови, интересни и сложни неща. А това не може да стане в безпорядък, нали? Ти подреждаш своето време, своите вещи, своите задължения и удоволствия... 

За старите любими неща.
Да, те си остават. Никой няма да пипа и променя мама и татко, играчките, люлките. Учениците обичат дъвка също както неучениците. Към старите любими неща просто се прибавят нови. Но мама продължава да целува за „лека нощ" и порасналите. 

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety