Представена публикация

За какво лъжат служителите

Кои са нещата, за които работещите често умишлено преувеличават или спестяват информация
За какво лъжат служителите
Снимка: Dreamstime
Изглежда много служители се придържат към схващането, че една малка бяла лъжа няма да навреди на никого. Понякога работещият човек може да преувеличи колко често общува с клиентите на фирмата или пък да замълчи, когато вижда, че идея на техен колега се проваля. С други думи – служителите лъжат или просто прикриват информация от своите шефове, смятат експерти.
Важно е мениджърите да знаят, че докато доверието е от съществено значение за положителните работни отношения, има моменти, в които служителите определено не са толкова откровени, колкото би трябвало да бъдат. Ето и кои са най-честите неща, за които работещите лъжат своите началници:
1. Добрите идеи. Точно както в живота, и на работното място има измами и кражби, но на интелектуален труд. Често се случва служител да дойде със страхотна идея за бъдещ проект, която обаче не е негова, а на колегата му. Според експерти в тази ситуация въпросните служители или не обмислят добре риска, или се надяват колегата им да не разбере.
2. Те мразят прекия си шеф. Служителите не са склонни да споделят на управленско ниво, че мразят своя пряк шеф. Запазването на тези мисли обаче може да има силно негативен ефект върху цялата организация. Според изпълнителния директор Ашер Аделман подобна ситуация често може да има отрицателно въздействие върху процента на текучеството на наетите лица, върху мотивацията и креативността на служителите.

3. Свършена работа. Служителите в отдел продажби лъжат за броя на потенциалните клиенти, с които работят. Това се дължи на факта, че рядко мениджърите имат време да проверяват дали всяка статистика отговаря на истината. Анализаторът Лесли Шумахер споделя своя личен опит и факта, че се е сблъсквала с хора, които попълват отчетния лист като при „задача за творческо писане“.
4. Търсят си работа. Нито един служител не би казал на своя шеф, че търси нова работа, защото това би застрашило неговата настояща позиция. Обикновено началниците разбират за това в момента, в който служителят обявява, че напуска работа.
5. Лошите идеи. Много работещи се притесняват да кажат, когато нещо не им допада или не смятат, че има смисъл от него. Дори в рискови ситуации, когато определен проект застрашава стабилността на фирмата, те също не биха се наели да противоречат на шефа. Повечето хора предпочитат да не си създават лични дрязги, независимо че иначе поставят цялата компания под заплаха.
6. Личните истории на мениджъра. В случай, че служителите имат по-близки отношения със своя шеф, е нормално взаимно да се споделя лична информация. Невинаги обаче работещите ще бъдат докрай откровени със своя шеф, защото все пак той си остава такъв. Например те ще му кажат, че е добре да излезе и да се разсее, но всъщност ще имат предвид, че трябва най-накрая да срещне своята половинка.
7. Доброволчество. Макар служителят да се усмихва, когато му възлагат някоя допълнителна задача, отвътре настроението му не е толкова ведро. Единственият въпрос, който се върти в главата му е: „Защо трябва да правя още нещо, след като работя достатъчно много време през седмицата?“.



Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety