Представена публикация

Легенди свързани с Коледа

Легендата за Дядо Коледа



       Легендата за веселия старец е може би най-разпространената легенда в целия свят.С разказите за Дядо Коледа хората не само се развеселяват и попадат в невероятен приказен свят,но и се научават да бъдат по-благородни и добри за другите около тях.Една доста поучителна история,която всеки човек може свободно да доразвива в съзнанието си.

     Според исторически източници образът на Дядо Коледа произлиза от личността Св.Никола.Родом от византийската провинция Кападокия(днешна Турция)той бил добър монах,дарил всичкото си имане на бедните,откъдето произлиза и мита за раздаването на подаръци.
     В различните държави той има свое име:Санта Клаус,Крис Крингъл,Ноел Баба и други.Навсякъде по света на неговия празник го очакват с нетърпение и то не само малки,но и големи.
    Във  България по време на комунистическия режим той е носел името Дядо Мраз,като бил разпространен обичаят подаръците да се разнасят на Нова година,а не на Коледа.Но по-късно,когато режима се сменя старецът е наречен Дядо Коледа.
  Така с годините образът на Свети Никола се видоизменя в приказен герой,изобразен като пухкав дядо с червено-бели дрехи,голяма брада и всички останали приказни допълнения.
Различни писатели го включват в книгите си,за да добият популярност,благотворителни организации създават образа му за увеличаване на приходите за бедните и още много реализации на Дядо Коледа го правят най-любимия приказен герой за малки и големи.

      Според легендата дългобрадият старец се качва на  колесницата си с впрегнати елени и за една нощ обикаля целия свят,за да остави на всяко послушно дете подаръка,който си е пожелало.За тази цел децата му пишат писма,в които му споделят за мечтания подарък,и му ги изпращат по пощата на адреса Северният полюс.
     Легендата гласи,че той живее в страна,наречена Лапландия,заедно с множество чудновати същества,като елфите например.Те са му нещо като работници,които не вършат работата си за пари,а за забавление или някое лакомство.В огромната работилница за играчки те изработват всички поръчани от децата подаръци...
    Дядо Коледа има и 9 елена,които са вълшебни и летят с шейната му във въздуха в коледната нощ.
Имената им са : Дашър,Денсър,Пренсър,Виксен,Комета,Купидон,Донър,Блитцен и Рудолф.Последният от елените на Дядо Коледа е измислен герой от Робърт Мей-той написал приказка за коледното вълшебство,в която включил еленът със светещ нос като главен помощник на стареца.

Легендата за коледното дърво




         Легендата за коледната елха е толкова стара колкото е стар и празникът Рождество Христово.Разбира се няма човек на този свят,който да ни каже точно кога се е родила тази традиция.Но всъщност легендата за коледното дърво не е една единствена,а са много и все различни-и християнски и езически корени има в това вълшебство.Тук е мястото да ви разкажа за тях(поне за тези,които знам).
Първата легенда за която ще ви разкажа е:
       *Нощта на Рождество била най-светлата нощ през годината.Тогава всички дървета разцъфвали и били най-хубави.Единствено елхата била обикновена,без цвят.Тя плакала цяла нощ,докато сълзите ѝ от смола не се залепили за игличките ѝ и не засветили отразявайки светлината на нощта.Една от звездите в небето я видяла и паднала на най-горното ѝ клонче.Така елхата станала най-красивото дърво на Коледа.Колко красиво,нали.....
      Малко по-различна е и тази легенда:
       *Когато разбрали за раждането на младенеца дърветата поискали да отидат при него,за да го видят.Палмата и маслината имали свои дарове,но елхата била отхвърлена от тях,защото нямало какво да му даде.Ангел небесен чул това и дарил елхата с множество звездички,като така станала най-красива и останала в легендите за Рождество.
       *Според старите хора на този ден се празнувал и празникът на Адам и Ева,а елхата била всъщност дървото на живота в Райската градина.При откъсването на плода от Ева дървото се покрило с бодли и завехнала красотата му.То разцъфвало единствено на Коледа.Оттук произлиза и украсяването на елхата с малки ябълки.
Като леко изменение на тази легенда се явява и историята:
       По време на празника на първите хора ябълковото дърво нямало плод(понеже е сред зима)заради което хората го заместили с елха и слагали запазени от лятото ябълки по клоните ѝ.
      *Древните народи вярвали,че в дърветата се крие безсмъртна сила,особено ако то е от вечнозелен вид.Те закичвали елхови клонки  в домовете си или слагали глогови клонки във вода,които да цъфнат на Рождество.
       *Звездата,която се слага на върха на елхата,символизира Витлеемската звезда,която първа известила света и най-вече влъхвите,за раждането на Иисус.
       *Триъгълната форма на елхата довела до оприличаването ѝ със Светата троица-символ на християнството,изобразяващ Отца и Сина и Светия дух.
       *Според много учени легендата за елхата като израз на Коледа произлиза от Мартин Лутер,основател на Протестанството.Разхождайки се в гората той видял звездите през клоните на елхата и решил да занесе вкъщи едно дърво,което децата му закичили със свещички. 

Самата украса на елхата се е изменяла много пъти през годините.В началото(и аз не мога да ви кажа кога е точно това)украсата е била съвсем примитивна-малки ябълки и сладки.По-късно се появяват свещите.Едва през 17 век в Германия започват да се организират коледни базари,на които се продават дребни украшения от хартия,малки сладки и други коледни мотиви.Малко по-късно се появяват и гирляндите(според историята в Германия за изработката им се използвало истинско сребро).Най-накрая през 19 век започва разпространението на стъклени играчки и най-вече топки в разнообразни цветове.Още малко по-късно американците(естествено)измислят и електрическите лампички,които най-видимо визуализират легендите за звездите в елхата.С популяризирането на традицията започва масовото отсичане на елхите,което довежда до производството на изкуствени елхи за многократна употреба.Това е много разпространен начин и до днес.

Много християнски изследователи обаче отхвърлят елхата като коледно дърво заради езическите корени,свързани с дървото.Лично аз не намирам нещо лошо в тази традиция,напротив-Коледа е най-красивият празник през годината именно заради светещата елха до камината.Защо и да не се радват децата ни на това красиво вълшебство?

Легендата за снежния човек



       Навярно си мислите,че тук ще ви разказвам за легендарния снежен човек Йети.Това по принцип не е лоша идея,но най-вероятно ще го направим малко по-късно.
      Сега съм на коледна тематика и много ми се иска да ви драсна някой ред за любимия на децата през зимата герой -Снежния човек,направен от големи топки сняг и някой друг подръчен материал.
      Когото и да попиташ днес,всеки ще каже,че Снежният човек е толкова стар,колкото и зимата.Той е неизменно допълнение на снежните дворове,а правенето му е повече от ритуал и забавление.Надали има човек на този свят,който да не се изкуши да излезе навън в натрупалия снежец и да не се позабавлява като направи своя уникален Снежко.Да,така е,и то не само децата,а и  големите се вълнуват от образа на смешния герой.
    Според легендите този образ произлиза от далечната и най-студената Русия.Той е неизбежно свързан с образа на Йети-смята се,че Йети се криел в зимните непрогледни гори на руската тайга.Оттам и интереса на хората се увеличава и народа започва да разказва какви ли не истории свързани с него.
    За да го онагледят с фантазиите си,освен с разказите,хората започнали да го изобразяват със снежни фигури,които в началото не били никак забавни,а дори страховити.
    В Белгия пък хората изобразявали по този начин своите благородници.Оттам са и първите документирани сведения за Снежния човек.Тук обаче образът му е повече като карикатура и надсмешка,като по този начин изразявали недоволството си от своите господари.Оттук произлиза и легендарният бой със снежни топки,които хората захвърляли по фигурите.
       В Литва думата "снежен човек"се използва за хората,които се смятат за глупави,т.е."човек без мозък".
      Всъщност не е задължително снежният човек да е от мъжки пол-в Русия се е смятало,че е жена,дори е наречен-"снежная баба".
     По този начин Снежко се разпростира из целия свят,независимо от произхода за неговата направа-дали е за присмех,за страх или просто за удоволствие,той става неразделна част от зимната украса на двора.
   Как се украсява Снежко?
По принцип тялото на снежния човек се прави от огромна снежна маса-от малка снежна топка,която се въргаля по снега на двора,за да стане възможно по-голяма.След това се прави още поне една,която се поставя върху другата,но за да бъде стабилна конструкцията втората трябва да е по-малка от първата.След това се оформя главата на нашия герой.Тя се украсява с допълнителни екстри-с копчета за очи,морков за нос,като разбира се материалите за това са напълно произволни.
        За допълнително разкрасяване може да се сложат примерно клони за ръце,кофа за шапка,а в ръцете си може да държи метла или лопата.

       В крайна сметка всичко това опира до личното ви въображение.Как ще украсите вашият Снежен човек решавате сами.Аз ви предлагам да го направите по най-веселият начин със семейството си,пък то няма начин да не стане хубаво когато е направено с любов и радост.В края на краищата в това е и смисълът на тази традиция-да прекарате повече весело време със семейството си и единственото изискване е само да се забавлявате.


.


Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety