Представена публикация

Как се формира характерът на мъжа и жената?


За какво мислиш
За какво мислиш
Всеки човек има свой личен, уникален характер. Често съм се замислял как се формира характерът на всеки един от нас.
Кои са корените от които човек изсмуква живителната сила на своите възгледи, мисли и поведение. Не претендирам това есе да е на научно-академична висота. Това е един опит да представя своето лично мнение относно характера на мъжа и жената.
Още повече,че подтика на тези ми размисли дойде от една наша Розалийка, която възкликна:
"Ох,ох,ох,ох,Българки,Българки,докъде я докарахме,докъде".
"Не визирам само авторката ами всичко,което съм прочела в Розали от 2 години и това което гледам наоколо."
И в друга тема:"Дори не ви разбирам. Не знам дали това е даденост на характера или би могло да се самовъзпита."
Тя винаги е правила разумни коментари но ето ,че тя сега се притеснява за проблемите на нашите Българки.
В предучилищна възраст,която е важна за поставяне основите за изграждането на характера,мамчетата и момичетата се увличат в присъщите за пола им игри.Заниманията на момичетата са,малко или много,с кукли,роклички,цветя,решене на косата пред огледалото,та дори и първите им опити да експериментират с червила и т.н.Когато тръгнат на училище учат същото както и момчетата,но някак си по-повърхностно.
После в университета жените рядко избират техническите науки. Предпочитат психология,финанси,медицина и все от този род лесни дисциплини. Ако нещо с  а научили със зубрене и ако за кратко време не го практикуват,после много бързо го забравят. Те са повече заинтересувани дали ще си намерят приятел(мъжът на живота им),който да ги обича и на чийто гръб един ден да се облегнат. Страхуват се да не останат сами,искат мъжът да ги направи щастливи. Ако една жена разчита на друг да и донесе щастие в живота,тя вече е изгубила битката за щастието.
А с какво се занимават момчетата в предучилищна възраст. Техните игри са,така да се каже,повече "технически",като построяване модели на къщи,на самолети,на ракети,каране на колела,игра на футбол,ходене в гората,на риболов в реката или на язовира,и т.н.все колективни занимания. А знаем,че в колектива човек се оформя с по-широк мироглед.  училищна възраст момчетата проявяват по-голям интерес в техническите науки.
В университетите те непременно избират техническите дисциплини. Няма нужда да ги изброявам,то от само себе си се разбира какво привлича мъжете.
Годините докато и мъжете и жените се образоват,донякъде формира характера,но не напълно. Вече навлезнали в професионалната сфера други фактори започват да играят роля в изграждането на характера. И това зависи от сферата в която човек работи. Като правило повечето жени не работят във високо интелектуалните сфери на живота,затова на тях не им се налага да четат,да мислят и да разсъждават много върху техническите проблеми на живота. Затова и поради тази причина жените изостават в развитието си от мъжете и тенически и във формирането на по-зрял   и по-широко формиран характер.
Жените си живеят в своя ограничен свят изпълнен с женска суета и единствената им грижа е дали ще намерят точния за тях мъж.
Гледат любовни филми и сериали и това им е напълно достатъчно. С такива занимания широк характер не се изгражда. Трябва повече четене на стойностни книги ,а не на любовни романи. В някои сфери на човек се налага да чете,мисли и разсъждава повече,в други не толкова.
Там,където се налага повече четене,там и мисленето и разсъжденията са повече. Така човек открива своите пропуски и недостатъци и се опитва да ги коригира. Особено,когато чете от доказани и признати капацитети в дадена област,неминуемо това оказва влияние на характера в положителна насока.
Става въпрос за четене на велики хора,доказали се в своята сфера и да се опитаме да ги разберем,а не само да ги цитираме. Но всичко зависи в крайна сметка от вродената интелигентност(даденост)на човека. Когато човек има тази даденост(интелигентност)със силата на своето мислене и разсъдливост от всичко което е чул,видял и чел той ще извлече най-ценното и ще го направи(самовъзпита)като част от своя характер.
Или с други думи твоя характер се формира от:
1. Какво гледаш
2. Какво слушаш
3. С какви хора общуваш
4. Какво четеш
5. За какво мислиш
Затова:
1.Внимавайте за какво мислите, защото вашите мисли ще станат вашите думи
2.Внимавайте какво говорите, защото вашите думи ще станат вашите дела
3.Внимавайте с вашите дела, защото те ще станат вашите навици
4.Внимавайте с вашите навици, защото те ще станат вашия характер
5.Внимавайте с вашия характер, защото той ще предизвика вашата съдба
Или най-просто казано,ТИ СИ ТОВА,КОЕТО МИСЛИШ
Ако не можеш да мислиш и разсъждаваш задълбочено,ако не можеш да откриеш причината за твоето страдание ти ще си останеш страдаща.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety