Представена публикация

Кошмарните колики – как да ги преборим?

Коликите за кошмар за бебето и родителите. Детето не спира да плаче и като че ли всички изпитани средства не помагат за облекчаване на мъките. Вижте как да преборите кошмарните колики при най-малките.
Коликите се появяват най-често в късния следобед и вечерта, но не е изключено да изникнат и по всяко друго време на денонощието.Причината за коликите са проблеми със стомашно-чревния тракт – натрупване на излишни газове, които бебето не може да отдели, в резултат на което получава болки и алармира за проблема като започва да плаче. Детето се успокоява едва когато газовете преминат и червата успеят да се раздвижат.

Тъй като коликите са кошмар както за най-малките, така и за техните родилите, предлагаме ви най-използваните средства за борба с тях.
Затоплете коремчето, за да успокоите болката. Това може да стане като нагреете пелени с помощта на ютия Другият вариант е да насочите от разстояние сешоар, включен на най-ниска степен, да духа към корема на бебето. Нагрята възглавничка също върши работа. Но никога не използвайте надуваема грейка – винаги съществува опасност тя да се спука.
Внимавайте какво хапвате, ако все още кърмите. Някои храни, които майката приема, могат да се окажат проблемни за детето и предаването им чрез кърмата може да отключи кошмарните колики. За да ограничите коликите, намалете млечните продукти, пикантната кухня, шоколада, бобовите култури, цитрусовите плодове, кафето, зелето и всички храни, които се разграждат по-трудно от организма.
Ритуали преди и след кърмене. За да помогнете на бебето да не задържа газове и да раздвижите червата му, трябва да го слагате легнало по корем за 10мин. преди хранене, а след като е хапнало и се е оригнало - да го държите изправено известно време. Вертикалната позиция ще помогне на излишния въздух, приет по време на кърмене, да излезе по-лесно. Освен това обърнете внимание дали бебето е заело правилна позиция при кърменето.
Чай срещу колики. Някои билки и подправки успокояват спазмите при детето, затова се препоръчват при лечение на колики – такива са копърът, кимионът, лайката. Ако майката все още кърми, тя трябва да пие неподсладен чай от някоя от изброените съставки. Ако бебето е на изкуствено мляко, тогава може да му давате от чая вместо вода. Но преди да се възползвате от този метод, проверете дали детето не е алергично към конкретната съставка.
Бебешки масаж срещу колики – едновременно засилва връзката между майка и дете и облекчава болките. Разтривайте леко коремчето на бебето преди хранене, след баня пък раздвижвайте краката му все едно кара колело – така се освобождава излишния въздух. Масажът на баба Ванга пък представлява разтриване с кръгови движения между плешките и  към опашната кост.
При колики помагат още:
  • Разходки на въздух, полюшване и подрусване на бебето.
  • Гушкане от мама. Сложете бебето легнало голо по корем върху вашия гол корем и завийте гърба с одеяло. Топлината, която кожата отделя, и майчината прегръдка успокояват болките.
  • Звукът на пусната прахосмукачка и ненастроено радио, тъй като наподобява това, което бебето е чувало в утробата на майката.
  • Давайте на детето по 1-2 капки пречистен зехтин преди всяко хранене през деня.
  • Някои лекарства също помагат, като съдействат за по-лесното отделяне на газове.
Опасни методи при лечение на бебешки колики могат да са използването на настъргано индийско орехче, смесено с млякото, и масажът с ракия. Подправката се смята за опиат, който може сериозно да навреди на здравето на бебето, а алкохолът се абсорбира от кожата и също може да причини усложнения.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety