Представена публикация

Природата на България



Релеф
България е малка по територия страна, но има удивително разнообразен релеф. Широки равнини се сменят с планински месности, в които се врязват дълбоки речни дефилета или се простират полета, като това, в което е разположена столицата София. Три основни физикогеографски района се простират от изток на запад.
Почти цялата северна граница на България минава по долното течение на р. Дунав. Насечената и стръмна брегова линия от българската страна контрастира с блатата и лагуните от румънската страна. На юг от Дунав до полите на Стара планина се простира плодородната хълмиста Дунавска равнина. Средната надморска височина на района е 584 фута (178 м.). Тя покрива площ от 12200 кв. мили. Няколко реки пресичат равнината течейки от Балкана на север към Дунава.
Стара планина е южната граница на Дунавската равнина. Заобленото и било има средна надморска височина от 2368 до 7795 фута (2376 м.) на връх Ботев - най-високия за планината. Успоредно на главната планинска верига (българското и име означава стара планина-"стара" в смисъл на по-обширна в сравнение с околните възвишения) лежи преходен район със сложен релеф. Потъване или издигане на големи земни маси е нарязало земната кора и е образувало Средна Гора, Витоша, Лиза планина, няколко закътани релефни образования и Горнотракийската и Тунджанската равнина.
Друг планински масив покрива южна България. Той включва Родопите с най-висок връх Голям Перелик с височина 7188 фута, Рила планина с най-висок връх  Мусала-9596 фута (2925м) - най-високият в страната, а всъшност и на Балканския полуостров, Пирин с връх Вихрен достигащ 9 560 фута и гранична планинска верига известна като Беласица. От тези прекрасни планински вериги се стича кристалночиста снежна вода от разтопените снегове. Те имат стръмни покрити с иглолистни гори, склонове,а в Рила и Пирин няколко стотин езера с ледников произход представляват най- красивия български пейзаж.
Простиращ се от север на юг по източния край на другите райони е тесният район на Черноморското крайбрежие.Брегът има малко заливи (с изключение на хубавите пристанища Варна и Бургас), но има широки плажове, покрити с пясък, което е довело до развитието на живописни морски курорти.
Води
България има сложна система от реки , които с изключение на Дунав, са сравнително къси. По-важните реки са Марица, Искар, Струма, Арда, Тунджа и Янтра. Като цяло повече от половинатаот реките се изтичат в Черно море, а останалите в Егейско море. Многобройните български езера край Варна и Бургас, (и двете на Черно море), ледникови (като тези в южните планини), структурни или карстови по произход. Страната има около 500 минерални извора, половината от които са топли или горещи (до 217°F ,103°С в Сапарева баня, на запад). В планините са построени много язовири.

Почви
Разнообразния релеф на България има около 20 почвени вирове или подвидове, които могат да се групират главно в 3 района. Северна България се характеризира с плодородните черноземни почви, а също и с сиви и горски почви. Южна  България има горски почви, а също и разновидност на чернозема - смолници ( с голямо съдържание на хумус). Планинските райони имат кафяви горски, тъмни планински горски почви и планинско - ливадни почви.
Климат
По-голямата част на България е с умерено-континентален климат, който на юг се влияе от Средиземно море. Средната годишна t ° e 51 °F (10,5 °C), но тя варира от -37°F (-38 °C) до  113 ° F(45 °C). Средното количество валежи е от 18 инча (450 мм) на север до повече от 47 инча в най-високите планини. Равнините имат снеговалеж от средата на Октомври до средата на май със средно 25-30 дена снежна покривка. Градушки падат между май и август.
Растителен и животински свят
Сравнително големия брой на рстителни и животински видове отразява разположението на страната на границата на няколко Евроазиатски биогеографски зони. През плезозойската (плеистоценската) епоха (от преди 1600000 до 10000 години) животът в района не е бил разрушаван от движещи се  ледници, както се се получило в голяма част от Европа, а всъщност дори се е обогатявал от видове мигриращи от север, някои, които са още живи. Влияние от степите на Западна Азия също са проникнали в района на това време. По-голямата част от растителния и животинския свят е централно-европейски, смесица от арктически видове във високите планини. Степните видове са по-характерни в североизточната и югоизточната част, докато на юг се срещат средиземноморски видове. Българското правителство е въвело редица предпазни мерки, включително и стъпки за запазване на почвата, водата и въздуха от замърсяване и е създало защитени райони, които са от особен интерес за природозащитниците. 

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety