Представена публикация

Клисурски манастир “Света Петка Параскева”


История на манастира

Трудно е да се посочи точната година на основаване на манастира, като легенда свързва началото му с времето на Второто българско царство. През 1238 година цар Иван Асен II пожелал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в тогавашната столица Търново. Когато литийното шествие спряло за почивка тук, мястото
било осветено от нетленното тяло на светицата, след което, живеещите наоколо християни построили църква, а по-късно бил основан и манастир. Причина за липсата на сведения, свързани с историята му, е голям пожар, унищожил архива и библиотеката през средата на миналия век, както и рухването на старата манастирска църква. Впоследствие, пристигналата насам, след дълъг период на странстване руска схимонахиня Мария Магдалена, години наред отдава своите сили, всеотдайност и труд за възстановяване на духовното огнище. Тя остава тук завинаги и завършва земния си път през 1978 година като схиигумения, след като вече е успяла да привлече вниманието на монашеската общност и вярващите от региона.

Местоположение на манастира


Разположението на обителта в покрайнините на София, я правят любимо място преди всичко за жителите на столицата, които не пропускат - особено през почивните дни, да си организират разходка по този край, за да усетят близостта на природата и корените на вярата си. Вътрешността на манастира е покрита със сравнително нови стенописи, изписани с ярки -колоритни и живи цветове. А заедно с допълнението от библейски цитати и текстове, тук усещането на посетителя за духовна сила, чистота и святост неизменно се подсилва.

Архитектура и текущо състояние

В днешно време Клисурския манастир е действащ. Вътрешността на манастира е покрита със сравнително нови стенописи, изписани с ярки -колоритни и живи цветове. А заедно с допълнението от библейски цитати и текстове, тук усещането на посетителя за духовна сила, чистота и святост неизменно се подсилва.

За още снимки цъкнете тук!!!!!!!



Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety