Представена публикация

Христо Смирненски 1898 - 1923

1.Биографични данни:

Истинското  му име е Христо Измирлиев.
Роден в Кукуш, голям български град до 1913 г., днес в Гърция. Подобно на хиляди бежанци семейството му бяга и се настанява в София. 17-годишен започва да сътрудничи на хумористичните издания. През 1917 г. за пръв път се подписва с псевдонима Смирненски.Учи в техническото училище, после постъпва като юнкер във Военното училище, но напуска. Работи като чиновник на различни места.  Идейните му възгледи са повлияни от Октомврийската революция в Русия и комунистическата партия, на която става член през 1921 г. Умира от туберкулоза.

2.Разноликият творец:
а) хумористично творчество - хуморът му има различни превъплъщения:
- Първите му публикации са в непретенциозния хумористичен вестник " К'во да е " , където продължава да печата стихове до края на живота си;
- Публикува хумористични стихове и пародии във в. " Българан " и други хумористични издания;
- Смирненски е един от основателите  на в." Смях и сълзи ";
- Използва много псевдоними: Ведбал, Вилмон,Чизмовлачник,Гаврош и др.;
- Най- зрелите му творби излизат в левия вестник " Червен смях ";
- През 1918 г. излиза първата му книга " Разнокалибрени въздишки в стихове и проза ".
б) през 1922 г. излиза стихосбирката  " Да бъде ден!" (още  през същата година претърпява второ издание).  Тя е подредена с голяма взискателност, с ясно съзнание, че конструира символния образ на новия свят, революцията и революционера.
в) Смирненски оставя значимо прозаично творчество, като сатирата " Приказка за стълбата".
3.Мястото на Смирненски в българската литература:
а)около поезията на Смирненски се разгарят яростни спорове, породени от присъствието на мотиви, свързани с революционната борба на пролетариата, които се интерпретират чрез художествения  език на символизма.
б)социокултурната ситуация в България изисква да се изгради символен образ на новото общество - поезията му изразява настроенията  на една огромна  социална група.
в) Смирненски и литературната традиция:
- в сравнение с Вазаов в поезията на Смирненски липсва авторитетът. В неговите стихове присъства  колективния образ  на света, колективното преживяване, колективното желание;
-пролетарската литературна критика  постоянно търси  паралели между поезията на Ботев и тези на Смирненски по отношение на социалния критицизъм и образ на революцията. Близост съществува  и заради социалното въздействие, което оказват стиховете им.
- поезията му присъстват много образи, мотиви, символи,които се сродяват със символичната поезия;
- творчеството му е силно повлияно от булевардната  култура.
- подобно на Вазов, който изгражда символен образ на новият свят; паралели между поезоията.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety