Представена публикация

Йоркширски териер


Йоркширските териери, наричани често "йоркита" са една от най - популярните породи кучета в света, а напоследък и у нас. Известни са с малкия си размер, властния си характер и физическа гъвкавост. Тези кучета са много игриви и любящи, което ги превръща в идеален домашен любимец за милиони семейства по света.



 Произход
  Великобритания
 FCI номер на стандарта   № 86
 Класификация по FCI   Група 3.  Териери  Секция  4.  Той  териери               
 American Kennel Club (AKC)   Призната - "Декоративни - Toys"
 British Kennel Club (KC)   Призната - "Декоративни - Toy Group
 Предназначение на породата   Куче - бижу
 Класификация по интелигентност   3 Група: 27. Йоркширски териер
 Тегло (по FCI)   До -  3.5 кг.
 Ръст (по FCI)   22 - 24 см
 Космена покривка (по FCI)   Близка до човешката коса
 Живот   10-12 години (15 години - рядко)

Външен вид на Йоркширски териер


Космена покривка и Окраска

При тези кучета се отдава голямо значение на цвета на козината и нейното качество. Тя трябва да бъде лъскава, права и копринено мека. Традиционно, козината се оставя да израсте дълга и се разделя на две По средата на гърба. Не трябва да се позволява обаче тя да затруднява движението на кучето.
От задната част на врата до основата на опашката козината трябва да бъде тъмно сива или черна на цвят, като опашката им трябва да бъде по - тъмно черна. По главата, горната част на гърдите и крайниците козината трябва да бъде по - светла.
При възрастните кучета там не трябва да има черни косми, а козината да е жълто-кафява. Цвета на козината на възрастните йоркширски териери може да варира от сребристо синьо със светло кафяво до черно и кремаво на цвят.
Йоркитата се раждат черни с жълто-кафяви точки по муцуната, над очите, около крайниците и лапичките, ПО пръстите на краката, по вътрешната страна на ушите и долната страна на опашката.
Понякога те се раждат с бяла "звезда" на гърдите или на един или повече пръсти. Някои имат и червен оттенък на козината, но това се получава само когато и родителите им имат такава черта.


Физическа характеристика на Йоркширски териер


Размери и тегло

Йоркширите достигат тегло от едва 2.5-3.5 килограма (FCI: до 3,5 кг). Има и по - едри екземпляри. Ръста им варира около 20-22 см (FCI: 22-24 см).

Тяло и глава

Имат малко компактно тяло и неслучайно често биват носени като "джобни кученца" в малки и практични чанти.

Очи и Уши

Очите са средно големи и тъмни на цвят. Ушите са малки, изправени и не много раздалечени едно от друго.

Опашка

Опашката се носи над линията на гърба. Често пъти бива копирана.


Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety