Представена публикация

Любовта

Любовта като събитие 


     Хайгер нарича човека "битие-в-света" и "събитие". Има екзистенциално събитие, което преодолява  самотата и не накърнява, а усилва личността. Това събитие е любовта. Любовта е тази уникална съвместимост, която може да създаде  самодостатъчен свят. Затова влюбените  търсят уединение. Тук няма условия "ако...","то..".  Влюбените се кълнът във вечна вярност,  защото вечността, без краят на времето е един от символите на абсолютното. Те си измислят нови имена, защото името е знак за навлизане в света, а тук се появява нов свят.

Половинките на човек

     Според един мит, разказ от Платон в диалога " Пирът", хората някога са били двуполови същества . Силата им обаче била толкова голяма, че боговете се страхували  за властта си и ги разделили  да две еднополови половинки. От тогава човек търси "своята половинка ". Именно половинката - своето друго, различното, но част от едно цяло.
    И щом човек намери "своята половинка " , бива обхванат от  ентусиазъма на любовта.
А за любовта "няма нищо невъзможно".

Любовта като свят


       Истинската любов създава не само ново огледало, в което старият свят изглежда  
най-истинен, но създава нов реален свят - дом и деца. 
    Домът - превръща чуждите предмети в свои. Домашната вещ е донесена от грижата или празника. Тук вещите губят своята пазарна цена (обща за всички) и получават уникална, екзистенциална стойност. Вехтото може да стане по-скъпо от новото, а счупеното да бъде съхранено като скъп спомен. Вещите са предметната памет на семейната хронология. Семейните  празници ги датират като сантиментални реликви на семейното време. По вещите е утаена грижата за дома като самодостатъчен свят.
    В децата любовта въплъщава вечността на човешката природа. 
   Благодарение на любовта, семейството, дома и децата човек като екзистенция напуска самотата, смъртта и единичността си и преминава в безкрая  на човешката история, навлиза чрез труда в природата , а чрез творчество - в създаването на културни ценности.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety