Представена публикация

Афганска хрътка


Произход Афганистан
FCI номер на стандарта № 228
Класификация по FCI   Група 10. Хрътки   
Секция 1. Дългокосмести
American Kennel Club (AKC) -------------------------------------------------------------------------
British Kennel Club (KC) Призната: "Ползвателни - Utility Group"
Предназначение на породата -------------------------------------------------------------------------
Класификация по интелигентност -------------------------------------------------------------------------
Тегло (по FCI) Мъж: 26-34 кг,
Жена: 26-34 кг
Ръст (по FCI) Мъжки: 68-74 см
Женски: 63-69 см
Космена покривка (по FCI) Бяла, Кафява, Черна, Оранжева, Вълче-сива и др.
Живот 14 -15 години

В своята родина Афганистан, тази порода се ползва с особени привилегии. Според корана, само афганската хрътка може да Влиза В дома. Хората отдавна са се отнасяли към това изключително куче с уважение, но без излишна нежност.

Това е изработило у него уникален характер и силно чувство за собствено достойнство.
Психиката на афганската хрътка е много пластична. В продължение на векове една от нейните задачи е била да краде вещи от съседните шатри. По време на своето обучение в "джебчийство" тези кучета понякога са проявявали истински чудеса от хитрост и остроумие. Тъй като според корана кражбата се наказва жестоко и без съд и присъда, афганските хрътки били длъжни да са много съобразителни. Те внимателно изучавали навиците и характера на своя стопанин и на съседите, познавали техните силни и слаби страни.

Превъзпитанието на това куче е много сложно. То е силно, уважава се и яростно защитава своите "завоевания". Ето защо неговият стопанин трябва спокойно, без раздразнение да настоява на своето, още докато обучава малкото кутре. Характерът на хрътката се изгражда чрез поощрения и похвали.

Афганската хрътка много лесно се сприятелява с други кучета. Обича да си играе с деца и много рядко лае. За съжаление, гласът й е много силен и настойчив, особено ако малкото куче се е ударило. В стаята кучето заема малко място, спи в различни, понякога доста забавни пози.

Ако козината на афганската хрътка е добре вчесана, кучето наистина представлява импозантна гледка. Ето защо още от малко то трябва да се привиква към ежедневно ресане с четка и гребен. Дългите косми на главата, страните и краката се оформят на тригодишна възраст. Подстригването не се препоръчва, тъй като новата козина пораства едва след половин година.

"Тоалетът" на афганската хрътка не е най-големият проблем за нейния стопанин. Който иска да си вземе кутре от тази порода, трябва да знае, че това не е куче за канапе. Афганката има нужда от постоянно движение, ежедневни разходки в бързо темпо, ПО време на които кучето трябва да се научи правилно да държи главата и опашката си. Може да се остави да тича до велосипеда на стопанина си. В началото обаче темпото не трябва да бъде много бързо.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety