Представена публикация

Австралийска овчарка



Произход Америка
FCI номер на стандарта № 342
Класификация по FCI   Група . 1 Кучета пастири
Секция 1. Овчарско куче
American Kennel Club (AKC) -------------------------------------------------------------------------
British Kennel Club (KC) -------------------------------------------------------------------------
Предназначение на породата -------------------------------------------------------------------------
Класификация по интелигентност -------------------------------------------------------------------------
Тегло (по FCI) Мъжки 51-58 см. 
Женски: 45-53 см.
Ръст (по FCI) Мъжки: 51-58 см
Женски: 46-53 см
Космена покривка (по FCI) Бяла, Кафява, Черна, Оранжева, Вълче-сива и др.
Живот 14 -15 години

Общ вид


Австралийската овчарка е средна на ръст порода кучета. Има здраво, мускулесто и пропорционално тяло, със среден кокал.Теглото на тялото и варира от 20 до 33 кг. Според класификацията на МФК се причислява към секцията на овчарските кучета (група 1 секция 1).

Характер


Както вече споменахме тези кучета са създадени да бъдат овчарки, тоест да доминират над стадото и да го контролират. Поради тази причина, ако им се отдаде възможност ще проявяват доминантност и в семейството. За това е нужно стопаните да бъдат строги и уверени в себе си.
Както и много други овчарки, Австралийските овчарки са лоялни към стопаните си, но избягват непознати хора. Много е важно кученцето да се социализира още докато е съвсем малко. Запознавайте го с хората около вас, съседи, извеждайте го навън, където има и непознати хора и други кучета. По този начин то ще расте добре балансирано и когато има срещи с непознати това няма да представлява стрес за него.


Здравословни проблеми


Като цяло кучетата от тази порода са здрави, но както всяко друго куче така и Австралийската овчарка е предразположена към някои заболявания. Това в никакъв случай не означава, че със сигурност всяко куче се разболява, но е добре да се имат в предвид. Някои от най-честите заболявания са:
- Тазобедрена дисплазия
- Епилепсия
- Глухота
- Проблеми с очите - катаракта и др.

Глава

Тя е силна, с правилни черти, пропорционална, със средно широка черепна част и умерено удължена муцуна.

Уши

Те са триъгълна форма, високо на главата, като са леко заоблени на върха.

Очи

Очите на Австралийската овчарка са средни ПО размер с бадемовидна форма.Те са изразителни, а погледът е мек и благороден. Могат да бъдат сини, кафяви, кехлибарени или пъстри. Не са редки случаите, когато едното око е кафяво, а другото - синьо.

Крайници

Има солидни широки лапи, които осигуряват стабилност при стъпване.

Козина

Тази порода има забележителна и разнообразна козина със средна дължина, права към къдрава. Сменя се два пъти годишно, със умерена смяна между тези периоди. Устойчива е на вятър и предпазва кучето при лоши метеорологични условия (водоустойчива). Козината може да бъде няколко цвята: черно-синьо, черно, червено - черно или изцяло червено със или без оттенъци и / или светло кафяви точки. По муцуната може да има петна, разновидности на бяло и жълто-кафяво, могат да се появят и на гърдите, на предните и задните лапи. Гъстата козина на врата и гърдите образува грива. Около главата, ушите и на предните крайници е ПО-къса, а ПО врата и задните крайници ПО-дълга.

Опашка

Характерна особеност на Австралийската овчарка е нейната опашка. Тя е нормално поставена и висяща, но дължината й рядко превишава 10-12 см. При повечето кучета опашката напълно липсва.

Челюсти и зъби


Челюстите са здрави, с плътно прилепнали около тях устни. Зъбите са големи и здрави, с ножицоподобна захапка.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety