Представена публикация

Аляски Маламут



Произход САЩ
FCI номер на стандарта № 243
Класификация по FCI   Група 5: Шпицове и примитивен тип
Секция 1: Северни кучета за впряг (впрегатни породи)
American Kennel Club (AKC) -------------------------------------------------------------------------
British Kennel Club (KC) Призната: "Ползвателни - Utility Group"
Предназначение на породата -------------------------------------------------------------------------
Класификация по интелигентност -------------------------------------------------------------------------
Тегло (по FCI) Мъжки: 38 кг.
Женски: 34 кг
Ръст (по FCI) Мъжки: 63.5 см.
Женски: 58.5 см.
Космена покривка (по FCI) черно и бяло, сиво и бяло, рижав и бял, червеникав и бял
Живот 14 -15 години

Външен вид на Аляският маламут

Аляският маламут се характеризира с голям гръден кош и много добре развита мускулатура. Главата е широка, а ушите са изправени и с триъгълна форма. Муцуната не е заострена, но въпреки това се стеснява леко към носа. Носната гъба е черна. Очите са кафяви с бадемовидна форма. По някога се срещат и сини очи, но това се смята за недостатък. Това е една от разликите между Сибирското Хъски и Аляският маламут - при Хъскито очите могат да бъдат както кафеви така и сини.

Космена покривка


Космената покривка е двуслойна. Външният слой се състои от твърди и груби косми. Подкосъмът е мек и пухкав и предпазва кучето от студ и влага. Цветът на козината може да варира в различни нюанси на сивото до черно, а също рижав и кафеникав. Козината ПО гърдите, корема, лапите и част от лицето е с бял цвят. При някои кучета се среща атрактивно бяло оцветяване под формата на пламък на челото или около врата.

Характер на Аляски маламут


Това са много игриви и приятелски настроени кучета. Те са приятели със всички, дори и с непознати, които за първи път идват на гости в дома ви. От друга страна обаче това им качество ги прави неподходящи за кучета пазачи.
Изключително лоялни са към стопаните си. Обичат да прекарват времето си със хората и искат да участват във всяко едно начинание, което семейството им предприеме.
Поведението на кучето се повлиява от различни фактори включително наследственост, социализация и обучение. Като малки са също много игриви и любопитни.

Здравословни проблеми

Аляските маламути като цяло са здрави кучета, но както всяка една друга порода, те също са предразположени към определени заболявания. Това не означава, че всеки Маламут ще се разболее от някоя от тези болести, но понеже са ПО-често срещани при тази порода е добре да се имат в предвид. Такива заболявания са:
Тазобедрена дисплазия, хипотиреоидизъм, полиневропатия, някои очни проблеми като катаракта и глаукома. Също така понякога страдат от хемофилия, диабет и хондродисплазия.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety