Представена публикация

Парламентът изпрати армията на границата без оръжие, а министърът на отбраната плаши с отказ от коалиционното споразумение(ОБЗОР)

Със 137 гласа "за" НС гласува Българската армия да защитава границата на страната при възникнала необходимост от бежански поток, насочен през България. Гласуваното решение е в унисон с решенията на парламентите на Словения и Сърбия, които през последните дни изпратиха войскови части за справяне с бежанската криза по своите граници. Интерес буди единствено трактовката, защото докато в решенията на словенския и сръбския парламент изрично се казва, че при необходимост словенските и сръбските войници имат право да употребяват сила и оръжие, в България веднага възникна полемика дали българските военнослужещите ще отидат на границата. Опозицията обвини управляващите, че изпраща армията с тояги на границата, като повод бе публикувано интервю на генерал-майор Андрей Боцев, командващ Сухопътните войски, който вече побърза да заяви, че армията тръгва без оръжие по решение на парламента. Същият генерал, който беше разпоредил да се махнат затворите на автоматите, на войниците, които участваха в гергьовденския парад да не би някой да извърши убийство. На практика се оказва, че всеки чете решението както му отърва, тъй като в гласувания текст няма посочено изискване армията да бъде без оръжие. Междувременно кашата със сигурността стана още по-голяма, след като военният министър Николай Ненчев, с амплоато си на председател на БЗНС на вътрешна среща между партиите от Реформаторския блок е предупредил, че може и да не подпише новото коалиционно споразумение с ГЕРБ. Недоумение буди и фактът, че по време на обиколките в гарнизоните и на внезапната визита, по южната граница, той е придружаван предимно от депутати от опозиционната ДСБ и от РБ, които нямат особено значение. Ген. Михо Михов заяви, че войник не бива да ходи никъде без оръжието си. "За мен не е ясно кой ще командва на границата и се надявам, че във втората промяна МС ще вземе това решение с нарочен акт, в който трябва да се окажат, не само ресурсите, но и координацията, взаимодействието, а бих казал по моята теза най-добрата координация е субординацията. Да се ​​знае кой по веригата ще отговаря ", категоричен е ген. Михо Михов.
От своя страна Ангел Найденов от ПГ на "БСП лява България" каза, че за да бъдат спокойни от МВР и с оглед на случващото се, ЗД държавната ни граница с Турция, е необходимо да се вземат допълнителни мерки.

Предаде: Агенция  Фокус

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety