Представена публикация

Разследват картел при горивата, Борисов иска втори лифт на Банско, готвят задължително гласуване

 Разкритията за картел на пазара на горивата е сред водещите теми на петъчните вестници.

"Комисията за защита на конкуренцията започва производство срещу" Лукойл Нефтохим Бургас "АД за злоупотреба с господстващо положение. В допълнение ще има производство и за съгласуване на цените на пазара на горива в България. То е насочено освен срещу "Лукойл България" и срещу "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол" и "НИС Петрол".
Това е записано в решение на комисията, което не подлежи на обжалване и следващо обширен секторен анализ на пазара на горива. Той е поредният в този сектор, като този път обхваща периода януари 2012 г. - 30 юни 2015 г.
С решението си комисията информира министъра на финансите за нуждата според неговите правомощия да се предприемат мерки, които да подобрят конкурентната среда на пазара на горива.
Комисията е установила в анализа си, че възможните отклонения от средните дневни стойности на продажните цени на автомобилните горива между различните търговски обекти са обикновено между 2% и 5%.
За така наречените ведомствени бензиностанции се препоръчва приемането на цялостна регламентация, която би създала прозрачна и предвидима законова рамка за всички участници на съответния пазар и възможност за упражняване на ефективен държавен контрол върху дейността на тези обекти ... "- в. "Дневник".

"КЗК разследва 7 компании за картел при горивата
Комисията ще проверява дали "ЛУКойл Нефтохим" има господстващо положение на пазара
Говорителят на КЗК Марио Гаврилов представи вчера резултатите от секторния анализ за горивата в отсъствието на ръководството на комисията. "Цените на петрола вървят надолу, а цените на бензин и дизел на дребно остават същите", коментира той ...
Близост в ценовата политика е била засечена при "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "OMW България", "Петрол", "НИС Петрол" и "ЛУКойл България". Отделно от разследването срещу тях започва и производство за установяване на господстващо положение срещу "ЛУКойл Нефтохим". Ако нарушенията се докажат, фирмите могат да бъдат глобени с до 10% от оборота им за последната финансова година.
Съмненията за нарушения са описани в подробен секторен анализ, който обхваща периода от началото на 2012 г. до юни миналата година. Анализът започна през миналото лято, но бе приключен едва вчера.
"Цените на горивата на дребно не се влияят от драстичното поевтиняване на суровия петрол. В резултат българите са зареждали скъпи бензин и дизел, макар да не е имало основания за това. Седем петролни компании масово не са се съобразявали с по-ниските производствени цени и са пропускали да отразят намалението при продажбите си на дребно ", сочи анализът на комисията.
"ЛУКойл Нефтохим" е продавала горива на свои външни партньори на по-ниски цени, отколкото на пазара у нас. В същото време българският пазар заема най-голям дял в реализацията на продуктите, обясни говорителят на КЗК Марио Гаврилов. "Това е ясен симптом за изкривяване на пазарната цена", каза той.
Самото производство за картел обаче може да се точи с години. Причината е, че няма конкретен срок, в който КЗК да се произнесе. Тепърва предстоят размяна на документи, изслушвания и евентуално проверки на място, обясни Гаврилов. "Ние не сме наясно доколко тези фирми ще ни сътрудничат", каза още той.
През лятото на 2013-а и на 2015 г. и седемте фирми продължително са задържали цената на дребно на високи нива, отчитат от КЗК. "Липсва адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което би могло да е в резултат на антиконкурентни практики като картел", заяви Гаврилов. С колко точно отгоре са продавали големите играчи обаче не стана ясно, защото било търговска тайна. Конкретните числа са изтрити и от доклада на комисията, качен на нейния сайт. "Ако до даден момент лъвският пай от печалбата е отивал при производителите и при търговците на едро, тя в един момент отива при търговците на дребно", описа ситуацията той. Съмнение породил и фактът, че задържането на високите цени не се прави само от една-единствена компания ... "- в. "Сега".

"Действията на КЗК за проверка на бензиностанциите за картелно споразумение и на рафинерията" Лукойл Нефтохим "за злоупотреба с монополно положение са в унисон със съмненията на правителството. Това коментира преди минути премиерът Бойко Борисов при завръщането си от Израел.
"Юни месец сезирахме КЗК, след като направихме доста действия ПО бензиностанциите и митническите складове. Мога да поздравя КЗК, че най-сетне са излезли с решение, което е в унисон с нашите съмнения. Сега започват обстойни проверки, което надали някой е вярвал, че ще се случи ", каза Борисов ..." - в. "24 часа".

Вестниците цитират и коментар на Борисов за втория лифт в Банско.

"Попитан какво се очаква за казуса с концесията на ски зоната над Банско и не се ли притеснява, че" 50 човека, които броят соколи за милиони лева, блокират развитието на зимния курорт, премиерът каза:
"Соколите са много важно нещо. А магистрала "Хемус" я забавихме с една година заради щъркелово гнездо, за да се излюпят птичетата. Навсякъде сме направили тунели за костенурки, за мечки, за вълци, за лисици. Помните, че сами изкоренявахме, за да не се развали едно блатно кокиче. Така че в областта на екологията полагаме огромни усилия. В същото време личните взаимоотношения между собствениците на Банско и тези организации (зелените - б.а.), създават толкова шум в обществото и се изсипва толкова негативна енергия, че не искам изобщо да се замесва правителството. Аз съм за втори лифт на Банско и считам, че е престъпление да го няма. Но има безпокойство у еколозите, че ако се подпише, в някои други територии ще се застраши природата. Затова им давам последен шанс да се съберат и да се разберат "..." - в. "Труд".

"Премиерът Бойко Борисов е заръчал на министъра на околната среда Ивелина Василева да събере на публичен дебат и желаещите да инвестира в Банско, и природозащитниците, защото" като си бият каските "нямало как да стане. Според него втори лифт в зимния курорт трябва да има, но при спазването на правилата, за да не се смята, че "даден олигарх нещо даром се дава", както и при запазването на природата ...
Според него личните взаимоотношения между собствениците на Банско и природозащитните организации създават шум в обществото, който води до изсипването на негативна енергия, че той по никакъв начин не желаел да замеси правителството в която и да е от двете страни ...
Той се обяви като привърженик на построяването на втори лифт на Банско, защото ще е "престъпление да го няма". "В същото време има безспокойствие от страна на екоорганизациите за някои други части от курорта, които ако бъдат подписани по начина, по  който се предлага, би могло да застрашат природата", уточни той и добави, че затова дал последен шанс за публичен дебат, организиран от екоминистъра ... "- в. "Дневник".

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety