Представена публикация

7 коли ОТ 90-те, които промениха пазара завинаги

Много хора смятат, че последните истински коли са тези, произведени през 90-те. Под "истински" разбираме онези машини, които не бяха подвластни на модерната тенденция за намаляване на работните обеми и вредните емисии, както и на прословутата консуматорска политика, която компаниите приеха като закон. Това са само две причини да се сещаме за последното десетилетие от миналия век с тъга. То роди някои истински значими автомобили, които се превърнаха в икони не само за собственото си време, но и за идните поколения. Това са деветдесетарските коли, които промениха пазара.

1997 Mercedes-Benz M-Class

Mercedes-Benz M-Class отваря нова страница в историята на компанията от Щутгарт и пълни хазната в ключов за германците момент.След него на пазара излизат Porsche Cayenne, BMW X5, Audi Q7 и тн.







1994 Dodge Ram

Това е нищо повече от американски пикап, но какво му е толкова прогресивното, за да бъде включен в списък с напредничави деветдесетарски коли? Пикапи е имало много преди Dodge RAM, но това е първият модел, който е едновременно работен кон и мачовски символ. След излизането на Dodge Ram сегментът на американските пикапи е променен завинаги. Лукс, мощ и спортно поведение, комбинирани с възможност да натовариш 5 бали със слама отзад. Класика.


1994 Audi RS2

Всички сме чували за спортното подразделение на Audi, наречено Quattro GmbH. На практика то е "основано" от Audi RS2 през 1994 г. Това е първият RS автомобил на Audi, както и първото спортно комби в света. След това се появяват AMG и M версиите на такива коли, съответно от заводите на Mercedes-Benz и BMW. Много други производители също правят потентни комбита. Audi RS2 е разработено съвместно с Porsche.



1994 Toyota RAV4

Някога замисляли ли сте се колко пренаселен е пазарът с компактни SUV автомобили? Всичко започва с Toyota RAV4, който доказа, че високата позиция на седене и големият клиренс могат да са от полза и в градски условия. Години след това почти не остана производител, който да не участва в този сегмент поне с един модел.





1993 McLaren F1

McLaren F1 нямам нужда от представяне. Бившият най-бърз сериен автомобил на планетата се появи във време, в което най-бързите коли на пазара развиваха около 320 км / ч. Първият сериен McLaren разби на пух и прах това постижение, записвайки максимална скорост от 391 км / ч. Разбира се, това не е първият суперавтомобил в света, но със сигурност е този, който отключи модерната битка за максимална скорост.



1993 BMW 3 Series Compact E36 / 5

За разлика от днес, през 80-те и 90-те германските производители на премиум коли се страхуваха да навлизат в масовите сегменти, въпреки че Audi започва бизнеса си именно оттам. Така например, ръководството на Mercedes-Benz обмисля години наред разработката на базовия тогава модел 190, който впоследствие е оплюван, че не е истински Mercedes. В Мюнхен пък правят още по-голям скок в неизвестното с дебюта на 3-Series Compact. Колата представлява двуврата "тройка" с отрязана задница, а ако вникнем по-дълбоко в архитектурата, ще разберем, че тя е смесица от платформите на E36 и осемдесетарското Е30.

Защо появата на тази кола е важна за съвременния пазар? Мнозина ще кажат, че именно Compact-а проправя пътя за модерните компактни премиум модели. А те вече са навсякъде.


1989 Mazda MX-5 Miata

Технически, първото поколение на Mazda MX-5, позната на някои пазари като Miata, се появява през 1989 г., но всички я смятат за кола от 90-те. Първоначалната идея за създаването на такъв автомобил се ражда в главата на автомобилен журналист, който впоследствие е назначен за продуктов планьор в Mazda. С появата си, малкият японски роудстър възроди концепцията за класическия британски двуместен кабриолет от 60-те, но я опакова по модерен начин. И до днес това е най-успешният роудстър, който даде на феновете на спортните коли точно това, от което се нуждаят - първично усещане зад волана без ненужни електронни асистенти.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety