Представена публикация

9 причини за нарушения в месечния цикъл

Женският цикъл има свойството да се променя с няколко дни без това е повод за притеснения. Минимално той продължава 21 дни (от датата на първия ден на менструацията), а максимално - 33 дни. Ако забавянето е с 14 дни или повече, това явление се нарича олигоовулация (анормално рядка овулация). Нарушение е и менструалният цикъл, който настъпва твърде бързо.

Важно е да се отбележи, че за нарушение се говори в този случай, когато в продължение на няколко години цикълът не са променя, а изведнъж броят на неговите дни се намалява или увеличава.

Ако установите подобна промяна, важно е да не изпадате в паника - няма място (а и причини) за такава. Не е задължително да са налице проблеми в половата система. Щитовидната и надбъбречните жлези също влияят на месечния цикъл.

Най-сериозното нарушение на менструалния цикъл е аменореята - пълната липса на цикъл в продължение на поне половин година. Ако промеждутъкът между цикъла е 35 дни, се касае за олигоменория, при нередовен цикъл - за дисменорея, при твърде обилен - за менорагия, а при твърде чест (на ПО-малко от 25 дни) - за полименорея.

1. Инфекция на половите органи.
Инфекцията на органите на малкия таз е сред основните причини за нарушения в менструалния цикъл. За да установите точно проблема, трябва да направите поредица от изследвания (за хламидии, уроплазма и т.н.), но пък лечението е доста бързо.

2. Хормони.
Много важна за всяка жена е оценката на нейния хормонален фон, т.е. определянето на концентрацията на определени хормони в кръвта. Изменения в концентрацията могат да настъпят например след заболявания на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза.
След 25-годишна възраст в организма може да се появи недостиг на хормона прогестерон. Неговото ниво като правило значително намалява няколко години преди климакса. А именно това спадане е причина за различни дисфункции.

3. Силен стрес или поражения на нервната система.
Стресовите ситуации и депресията влияят не само на функционирането на половата система, но и на всички органи. При подобна първопричина често ще имате не само нарушения в менструалния цикъл, но и главоболие, проблеми със стомашно-чревния тракт и т.н.

4. Наследственост.
Поговорете с майка си и баба си. Ако и те са имали подобни проблеми, това означава, че почти сигурно сте ги наследили от тях.

5. Строга диета и твърде интензивни тренировки.
Недостигът на витамини, минерали и други важни за организма вещества често е предизвикан от строга и нискокалорична диета. Затова при твърде ниско тегло, изтощаване в резултат на изнурителен режим или дистрофия възникват проблеми и с менструалния цикъл.

6. Смяна на климата.
Промяната в климатичните условия също може да бъде причина за нарушения в цикъла.

7. Прием на лекарства.
Това още веднъж доказва че задължително трябва да се четат инструкциите към различните лекарствени средства - цикълът може да се повлияе и от продължителното приемане на някои таблетки.

8. Радиация и натравяне.
Радиацията предизвиква силни нарушения във функциите на организма, а нито едно натравяне не минава без последствия.

9. Наркомания и пушене.
Тютюнът замърсява не само белите дробове, а наркоманията се отразява на всички органи. И двата фактора могат да бъдат обяснение за анормални прояви в месечния цикъл.

Важно! Ако установите дори най-малките хормонални промени незабавно се обърнете към лекар. Зад незначителния (според вас!) Проблем, в някои случаи могат да се крият и сериозни заболявания като злокачествени и доброкачествени образувания в матката и яйчниците, както и извънматочна бременност.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety