Представена публикация

Лекарски протест в Понеделник

Лични лекари, лаборатории, частни и общински болници ще приемат само спешни случаи от понеделник, защото ще протестират поетапно на работните си места, след като Националният съвет на Българския лекарски съюз сне в петък доверието си от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) , Към сдружението на личните лекари, които първи обявиха, че ще протестират и няма да приемат болни, се присъединиха и двете обединения на частните болници и сдружението на общинските болници.
Причина за протеста е, че според лекарите състоянието на здравната система е достигнало критичната точка на хаоса и предлаганите от министерството промени не водят до развитие и подобрение. През следващата седмица НЗОК смята да въведе служебен рамков договор, който включва промени, с които лекарите не са съгласни - продължаващите лимити за лечение в болница, пръстови отпечатъци при преглед, изследване, прием и изписване в болница и аптека и задължения за допълнителна документация, които още повече натоварват медиците с бумащина.
Какво не искат лекарите

Докторите не са съгласни със служебния рамков договор, с който влиза в сила и нов основен пакет медицински дейности, в който част от клиничните пътеки се трансформират в амбулаторни дейности. Така, например, за химиотерапия ще се плаща не на 150 лв., Както досега, а 50 лв., Което според лекарите е недостатъчно.
Друг спорен момент е наредбата за удовлетвореността на пациентите. Ако здравната каса не вземе друго решение в сила ще влезе наредба, според която лекарите ще губят договор със здравната каса, ако пациентите не са доволни. Анкетата, на база на която ще става това, включва въпроси, които директно могат да обвинят лекарите в корупция и недобро отношение, например - искали ли са ви такса за преглед - отговорете с числа от едно до десет.

Лекарите не са съгласни с пръстови отпечатъци По няколко причини. Първо, трябва да инвестират в четеца за отпечатъци - според лични лекари я между 1500 и 2000 лв. на година. Този разход идва, след като миналата годинаболниците инвестираха общо около 30 млн. лв. за четци за лични карти. Според компютърни специалисти пък вероятно ще има проблем с отпечатъците на редица пациенти, които работят в строителството и с химикали.
Отношението към пациентите като към престъпници, които оставят пръстови отпечатъци, бе сред основните причини БЛС да не подпише рамковия договор, припомни член на Националния съвет на БЛС.

В декларацията си сдружението на личните лекари заявява, че не иска на тях да се гледа като "на измамници или крадци" и "да се въвеждат все повече административни ограничения, които да ни връзват ръцете и да пречат на работата ни, да формират опашки пред кабинетите и недоволство сред пациентите ".
Медиците допълват, че едностранното въвеждане на рамков договор е незаконно и ще обжалват евентуалното решение на НЗОК в съда. Те допълват, че не е вярно, че ще има изобилие от направления, както обеща здравното министерство. На практика то не е заложено в бюджета, но средства за повече направления и прегледи могат да бъдат отпуснати от резерва на НЗОК с решение на надзорния съвет.
Протест и срещу здравната карта

"Предупреждаваме и нека се разбере ясно от всички, че сегашната здравна политика от типа проба-грешка, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите", казват в декларацията си общинските болници и двете асоциации на частните болници.

Те акцентират в протеста си върху одобрената от правителството през миналата седмица Национална здравна карта. В декларацията се казва, че тя ще отнема правото на пациентите да изберат болница и ще ги принуди да се лекуват само по местоживеене. "С нея ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти по критерии, създаващи само условия за корупция", отбелязват лекарите.

Те смятат, че седмичните лимити и закупуването на дейности от здравната каса по усмотрение на администрацията ще спрат достъпа на пациентите до медицинска помощ след изчерпването им, като създадат нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания.

Освен това от болниците допълват, че намалените цени за редица лечения ще доведат до увеличени доплащания от пациентите и трупане на нови дългове на болниците.
Трите обединения на клиники призовават правителството да предприеме истинска реформа, която да доведе до повишаване на качеството на медицинската помощ и да улесни достъпа на пациентите до нея.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety