Представена публикация

Рак на гърдата - Какво представлява

Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който води началото си от клетките на самата гърда.
В здравата тъкан клетките се образуват по предварително зададен клетъчен ред, така че да могат да изпълняват своите функции. При деленето на една клетка възниква нова, която поема функцията на старата. Това клетъчно делене е генетично заложено.

Туморните клетки при рака на гърдата произлизат от нездрави клетки, при които е възникнало смущение при клетъчното делене. Те растат неконтролируемо, различават се по големина, делят се и се размножават с различна скорост от нормалните клетки. По различни причини тези клетки придобиват способността да не се подчиняват или да избягват механизмите, които обикновено строго контролират растежа на нормалните клетки.

При възникването на карцинома на гърдата туморите клетки се разпространяват първо в млечните канали и жлезните делчета, където нарастват различни по големина тумори формации. При по-нататъшното си разрастване злокачествените клетки се разпространяват в околната жлезна тъкан и я разрушават, след което навлизат и в лимфните пътища, понякога и в кръвоносните съдове. Така, посредством лимфата и кръвта, те се разнасят из цялото тяло, загнездват се в отдалечени органи и там образуват дъщерни образувания, наречени метастази или разсейки.

В случай че туморът бъде открит рано, то тогава най-вероятно все още няма метастази и болестта може да бъде излекувана напълно.

Ето защо мерките за ранно откриване са от решаващо значение за успешното лечение на рака на млечната жлеза.


Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety