Представена публикация

При нова полицейска операция в Брюксел е обезвреден "джихадист, голяма риба"

Белгийските власти очаквали атентат, но пак били изненадани

В квартал "Скарбек" в Брюксел бе извършена нова антитерористична операция. Според френски медии операцията е свързана със задържането вчера на французин, подготвял атентат.

Белгийски медии уточняват, че при днешната операция е "обезвреден издирван предполагаем джихадист, голяма риба". Мъжът е отказал да се подчини на полицията при проверка на спирка в район, съседен на Европейския квартал. За кратко той взел заложници на спирката - жена и дете, които били освободени от специалните части.

Според вестник "Либр Белжик" заподозреният е бил леко ранен от куршум в крака и отведен с линейка в болница. Видеозапис показва как преди това мъжът лежи на тротоара и приближаването към него на сапьорски робот.

При полицейски операции в Брюксел от снощи насам са задържани общо седем души по подозрения, че имат връзка с атентатите във вторник на летището и в метрото на белгийската столица.

Тази сутрин бе задържан още един човек при полицейска операция в брюкселската община Форе, съобщи телевизия Ер Те Бе Еф. Освен това белгийската полиция обяви за издирване нов заподозрян във връзка с атентатите в столицата и в Париж през ноември. Това е роденият в Сирия Наим ал Хамед, на около 30 години.

Германската полиция е арестувала двама души, заподозрени, че са свързани с ислямистките атентатори от Брюксел, съобщи седмичникът "Шпигел", без да цитира източник. Според публикацията единият от заподозрените, арестуван вчера близо до Франкфурт, получил малко преди атентатите две съобщения на мобилния си телефон, в които е споменато името на Халид Бакрауи. Белгийската полиция установи, че той се е самовзривил в метрото в Брюксел.

Германското вътрешно министерство отказа коментар за публикацията на "Шпигел", отбеляза Ройтерс. В нея се казва, че в получените съобщения се съдържа думата "перка" ( "край" на френски) и че те били получени три минути преди експлозията на метростанцията Малбек, близо до европейските институции.

Шефът на федералната полиция заяви в събота в интервю за в. "Билд", че Ислямска държава се подготвя за "зрелищни" нападения, тъй като е подложена на засилен военен натиск в Ирак и Сирия. Това означава, че рискът от нападения като тези в Брюксел в Германия и на други места в Европа е висок, посочи Холгер Мюнх.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety