Представена публикация

Крушунски водопади

 Крушунски водопади се намират на 6 км. от град Летница и са известни със своята живописност на северния  склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан. Каскадата се образувала по протежение на река Пройновска извираща от Крушунската пещера. Водопадите представляват дълга травертинска (бигорна) каскада, отделните стъпала на които са самите водопади.
Първият и най-голям водопад от каскадата е 15-метровият пясък, който, заедно със следващите по-малки водопади, носят общо наименование Крушунски водопади.



  Туристическата пътека започва от около половин километър южно от селото и до него се стига по пътя около който има възможност за паркиране. Туристическата  пътека криволичи нагоре срещу течението на реката и накрая достига до първия и най-големия водопад от каскадата - Пръскалото и пещерата, от които извира река. Има множество мостове, които позволяват на туристите да разгледат местността.

Цялото деветашко плато е богато на карстови образувания. В непосредствена близост до водопадите се намират множество пещери, някои от които са Маарата, Урушка Маара, Бонинска пещера и др. А на 15 км. западно се намира известната Деветашка пещера.

 Крушуна има древна история, наситена със събития. Твърди се, че някъде близо до останките от средновековния манастир е гробът на цар Иван Асен II, по време на който този манастир е бил построен.



 Природата на района около Крушуна и приятния климат са причините туристи от всички краища на страната да посетят селото.

 Закътаното разположение на селото осигурява благоприятен климат през цялата година. То е разположено сред възвишения, които са част от Средния Предбалкан на юг, и съседства с Деветашкото плато. Само от северната му страна е отворен към долината на река Осъм.

 Към Крушунските водопади води екопътека. Това е най-късата екопътека в България, но е и една от най-живописните. Започва от селото, води до бившата хижа "Маарата", а след това сред лагуни и водни прагове, преминавайки в система от 15 дървени мостачета, от които могат да се наблюдават водопадите.


Най-големият водопад в тази група е височина около 20 метра. След него речната вода се разделя, образувайки няколко ръкава, в които можете да наблюдавате по-малки водопади.

Не само фактът, че това е най-голямото травертинско каскада в страната, а и живописните гледки, които водата създава сред бурната зелена растителност и преобладават с мъх скали, привличат посетителите. Цветът на водата е емоционален - това се дължи на каменната облицовка.




Общото време за разходка по пътеката е около час в едната посока. Водата в басейните между водопадите е ледено студена по всяко време и не е подходяща за къпане, но всеки басейн заслужава снимки.

В района на водопадите има останки от средновековни килии. Някои скални ниши са служили като обител за монаси през 13 и 14 векове и са запазени до сега, със специалните ниши за Библията и за иконата.




Автор: Lilencety

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety