Представена публикация

Праисторическо изкуство

Бизон  от пещерата Нио (Ариеж, Франция)


Когато дон Марселино де Сатуола открива през 1879 г. пещерата Алтамира в северна Испания, той е убеден, че е намерил доказателство за съществуването на праисторията. Но повечето учени му се присмиват: тези нарисувани бикове са много красиви, Цветовете са твърде ярки, за да бъдат истински. Оттогава са открити много други рисунки и вече никой не се съмнява в автентичността им.


Кога се появява?

Праисторическото изкуство хваща рисунки и скулптури от преди изнамирането на писмеността. Най-старите от Африка и Европа датират от 40 000 - 35 000 г. пр. Хр. Все по-съвършени издаваните камъни, Изборът на камъни, украсени с вкаменелости ( някой си отива от Суанскамб в Англия) и използването на охрата са доказателство, че още от началото хората са имали усет за красивото.



Движимото изкуство

Изобразяването на природата се появява едва към 40 000 г. пр. Хр. върху малки, преносими и често употребявани предмети: затова учените говорят за " движимо изкуство". Харпуни и копия са гравирани с фигури на животни.
Женските статуетки от кост, слонова кост, глина или камък, открити Навсякъде в Европа и наречени "Венери", датират понякога от 30 000 г. пр. Хр.


  Да знам повече   


ВАНЕРИТЕ

Венера  от Вилендорф(Авсреалия)

Тези статуетки са с огромни кореми и гърди. Като набляга върху частите, символ на майчинството, а пренебрегват лицето и останалото тяло, праисторическите хора може би са искали да представят плодовитостта: тази на жените, но и на природата въобще, за да я почитат и омилостивяват. Не всички следователи възприемат това тълкуване, но мислят, че статуетките се играе ли някаква роля във вярванята на хората.




Стенното изкуство

Това сърне украсява тласкач
за стрели. То е прекрасен пример
за украшение от Мас д'Азил
(Ариеж, Франция). 

Рисунките гравюрите по стените на пещерите или убежищата се появяват по-късно от движимото изкуство. Най-хубави са през Магдаленската епоха, датират от 15 000 г. пр. Хр. Намират се в пещери като Алтамира в Испания, Нио, Ласка и други във Франция. Но това изкуство, наричана още " скално", е универсално: 
Съществува в Африка по високите плата на Танзания (40 000 г. пр. Хр.); в Азия и Австралия (20 000 - 10 000 г. пр. Хр.) В Америка, особено в Бразилия и Аржентина (15 000 г. пр. Хр.)

Разнообразни изображения

Открити са рисунки на ръце, знаци (точки и черти) и геометрични мотиви с тайнствен смисъл;
понякога човешките силуети и различни животни според страните: бизони, диви говеда, коне, елени, маймуни, кози, мегацери, лъвове. В ниско откритата пещера  Шове (Ардеш, Франция) са нарисувани бухали, хиени и пантери.
Художникът оцветява рисунките си с охра ( червена или жълта пръст) и с черно ( манган или въглен), които смесва с животинска мазнина. Той използва изпъкналостта на скалата, за да придаде релеф на животинския корем.




Скална гравюра от Тасили в алжирската пустиня.
 Ппез неолита областа е била гориста и населена.
Първите изображения в Сахара датират 
приблизително от 5500 г. пр. Хр.

Изкуството на неолита

През епохата " новият камък" ( от 10 000 г. пр. Хр.) човекът се научава да отглежда  ростения и да опитомува жевотни . Той продължава да рисува по скали и предмети и да ги гравера . Но предпочета  отвестните скалисти брегове вместо пущерите. Рисунките стават по-стилизирани,по-далеч от действителността. Човешката фигура е по-често изобразяване. Дивите животни постепенно са изместени от питони. Появата на керамиката също е повод за нови произведения на изкуството.



Да знам повече   

Бизон, пронизан от стрели,
пещерата Нио (Аиеж, Франция)


Животните в пещерите имали ли скрит смисъл?
Археологът Андрей Льороа-Гуран е изследвал животните  от магдаленските пещери. Най-често срещаните животни, коне и едри говеда, не са най-ловуваните. Той заключва от това, че тези животни служили за религиозни или обществени символ. Често Конят е свързан с бизон. Според Льороа-Гуран първият символизира мъжа, а вторият -  жената.
В Европа рисунки те често са разположени в дъното на пещерата. Може би художниците са предпочитали тези тъмни загадъчни места пред гладките стените на скалите, защото са били свещени.


Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety