Представена публикация

Дивотенски манастир "Св. Троица "

 

Дивотенският манастир Св. Троица е построен през 1046 г. и е един от най-запазените манастири  около София.     След завземането  на София от турците през 1382 г. манастира е  разрушен, от тогава до сега са останали малки дървени частици от иконостаса и три стенописни икони.







 Светата обител  е възобновена  през 1875 г. и сред местните става  известен  като Царският манастир, заради  честите  посещения  на Цар Фердинанд, който подарил две каляски на тогавашната  игуменка - майка Клавдия.


Както повечето манастири и Дивотенският е продължил килийното училище и е поспомагъл освободителните борби, като е прютявал Васил Левски.




Дивотенският манастир Св. Троица се намера в  Люлин  планина, близо до  село Дивотино, на около 2 км. от кв. Михайлово на гр. Банкя  и на 25 км. от София.



До манастира се стига, след като от гр. Банкя се  поеме по  пътя за кв. Михайлово, но се отбива вдясно  преди квартала. Някъде  на около километър се отбива  на ляво  по черен път, който  след 2-3 км. води до манастира.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety