Представена публикация

Защо има тиквени фенери на Хелоуин?

Седмици преди Хелоуин от витрините на магазините и входните врати на домовете изникват симпатични и леко страховити тикви. Защо хората правят тиквени фенери за Хелоуин?
Защо има тиквени фенери на Хелоуин?Съществуват няколко легенди, които дават отговор на въпроса „Защо има тиквени фенери на Хелоуин?“ и всички те са свързани с една и съща личност, която днес хората знаят като Джак с фенера. 

 Една от легендите разказва за мъж на име Джак, който работил като нощен пазач във ферма. Всяка вечер, когато обикалял на оглед, той виждал в далечината мигащи светлини и често се шегувал, че това са призраци, които си играят. И тъй като по онова време не е имало ток, пазачът се разхождал със стар дървен фенер. От там излязъл и прякорът му – Джак с фенера
На следващя Хелоун хората си спомнили за шегите му и решили да си направят фенери с мигащи светлини, с които да виждат призраците. Избрали тиква вместо дърво, защото не била толкова скъпа. 


Друга легенда разказва за Джак ирландец, известен в селото като стиснат и груб човек. Веднъж той подмамил дявола да му обещае, че няма да го прати в ада за греховете му. Но когато умрял и отишъл пред вратите на рая, не го пуснали, затова той решил да потърси дявола и да отиде в ада. Но дяволът не отворил вратите си за него и така изпратил Джак да се скита между рая и ада. А когато Джак го попитал как ще вижда накъде върви, дяволът му хвърлил шепа въглища, които лутащият се сложил в направен от него тиквен фенер.


 Защо има тиквени фенери на Хелоуин?По-подробната история включва и предположение, как Джак е излъгал дявола. Някои твърдят, че дяволът поискал да му вземе душа на Джак, когато той излизал от кръчмата. Осъденият обаче помолил за едно последно питие, но тъй като нямал пари за него, поискал от своя „палач“. Тогава дяволът се превърнал в монета, която Джак хитро прибрал в портфейла си, на който имал изобразен кръст. За да го освободи, хитрецът сключил сделка – поискал от дявола още една година живот в замяна на неговата свобода. Речено сторено. Година по-късно дяволът се върнал за жертвата си. Тогава Джак го помолил да му откъсне като за последно една ябълка от близкото дърво, на което хитрецът предварително бил нарисувал кръстове. Дяволът, без да знае за подготвения капан, се покатерил и се оказал отново изигран. Този път Джак поискал още 10 години живот. След време Джак починал. Тъй като приживе не бил особено праведен, той бил изпратен пред портите на ада. Дяволът разпознал хитрецът и отказал да го приеме, а само му подхвърлил малко жарава, с която да осветява пътя си между рая и ада.  


Третата версия забърка Джак с фенера в кражба, заради която съселяните му го подгонили и искали да го убият. По пътя си той срещнал дявола и му предложил сделка – в замяна на още няколко години живот,Джак щял да му помогне да обладае местната църква. Дяволът се съгласил. Но за да може крадецът да се върне в селото, той трябвало да си плати дълговете. Така дяволът се превърнал в монета и историята се повтаря
Ирландската легенда за Джак била пренесена през 19-ти век в САЩ и така се появила традицията за тиквените фенери на Хелоуин. Освен изброените легенди, някои хора вярват, че фенерите символизират душите на мъртвите, затова на 31-ви октомври те са неизменна част от празника.

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety