Представена публикация

Етапите на скръбта и какво трябва да знаете за тях


В даден етап от своя живот всеки човек се среща отблизо със скръбта и мъката. Тя е колкото различна в силата и проявленията си, толкова и универсална с разрушителния си характер. Кои са етапите на скръбта и какво трябва да знаете за тях? Етапите на скръбта и какво трябва да знаете за тях.

   Скръбта, независимо от причината, която я е породила, е много лично чувство и преживяване. Всеки човек изразява и се справя със скръбта по различен начин. Може да плачете, да се ядосате, да се отдръпнете от света, да се почувствате изгубени и празни. Нито едно от тези състояния не е грешно или пък необичайно. 

 И макар че скръбта не върви в права линия и силата ѝ може да затихва и да се усилва в различни моменти, все пак има приети пет етапа, през които човек преминава, докато скърби. Откъде обаче идва това разделение на петте етапа на скръбта? 



 През 1969 година швейцарско-американският психиатър Елизабет Кюблер-Рос пише в книгата
си „За смъртта и умирането“, че мъката може да бъде разделена на пет етапа. Нейните наблюдения се базират на многогодишни наблюдения върху неизлечимо болни хора. Тази теория е известна като модела на Кюблер-Рос. Добави описание Въпреки че петте етапа на скръбта първоначално са били създадени за хора, които са болни, те са общовалидни и за други преживявания, свързани със загуба. Съществуват също така и други теории за скръбта, като едните я разделят на седем етапа, а други само на два.

 Петте етапа на скръбта са:

  • Отричане
  • Гняв 
  • Договаряне
  • Депресия
  • Приемане 

 

Не всеки човек задължително трябва да премине през всичките пет етапа или пък в тази последователност. Както вече стана ясно, скръбта е различна за хората. Някои могат да се сблъскат със скръбта в етап на договаряне, а след това да попаднат в етапа на гняв или отричане. Човек може да остане с месеци в даден етап и същевременно да пропусне друг напълно. 

 Първи етап: Отричане

 Скръбта е непосилна емоция, ето защо не е изненадващо, че много хора попадат в етапа на отричането. Етапът на отричането дава време на човека да усвоява и обработва информацията постепенно. Това е общ механизъм за вътрешна защита. Когато обаче етапът на отричането приключи, прикритите емоции ще излязат с пълна сила. Примери за етапа на отричане Раздяла или развод: „Той/тя просто е разстроен(а). Утре ще му/ѝ мине.“ Загуба на работа: „Те сбъркаха. Утре ще звъннат, за да кажат, че имат нужда от мен.“ Смърт на любим човек: „Той/тя не си е отишъл/отишла. Всеки момент отново ще го/я видя.“ Диагноза за терминална болест: „Това не се случва. Резултатите са грешни.“ Добави описание 

 Втори етап: Гняв 

Ако етапът на отричане е защитен механизъм, етапът на гнева има маскиращ ефект. Гневът прикрива много от емоциите и болката, която човек носи в себе си. Етапът на гнева може да се характеризира и с чувства като огорчение, негодувание, ярост. 

 Примери за етапа на гнева

 Раздяла или развод: „Мразя го/я. Ще съжалява, че ме остави!“
 Загуба на работа: „Те са ужасни шефове. Надявам се да се провалят.“ 
Смърт на любим човек: „Ако той/тя се грижеше повече за себе си, това нямаше да се случи.“ Диагноза на терминална болест: „Къде е Бог? Защо Бог причинява това?“ Добави описание 

 Трети етап: Договаряне 


По време на скръбта човек може да се почувства уязвим и безпомощен. В подобни моменти не е изключено той да се опитва да си възвърне контрола над ситуацията, обещавайки си какво би променил или какво е трябвало да промени, за да бъде всичко отново наред. 

 Примери за етапа на договаряне

 Раздяла или развод: „Ако ми се даде още един шанс, ще променя всичко.“ 
Загуба на работа: „Ако работех извънредно, те щяха да видят колко съм ценен.“
 Смърт на любим човек: „Ако му/ѝ се бях обадил(а) онази нощ, той/тя щеше да бъде жив(а).“ Диагноза на терминална болест: „Ако бяхме отишли по-рано на лекар, щяхме да спрем това.“ Добави описание

 Четвърти етап: Депресия 


Докато гневът и договарянето са „активни“ етапи на скръбта, депресията е тиха. Когато човек бива „залят“ от емоциите на скръбта, както и ги приема, той попада в етапа на депресията. Депресията е изтощаваща, тежка, объркваща и понякога непосилна. Като цяло депресията е етап от скръбта, през който всеки преминава.

 Примери за етапа на депресия

 Раздяла или развод: „Никога отново няма да бъда щастлив(а).“ 
Загуба на работа: „Не знам с какво изобщо да се занимавам вече.“
 Смърт на любим човек: „Какво съм аз без него/нея?“ 
Диагноза на терминална болест: „Целият ми живот завършва с този ужасен край.“ Добави описание 

 Пети етап: Приемане 


Приемането не е щастлив и извисяващ етап на скръбта. Етапът на приемането не означава, че сте преминали през мъката и загубата. Това означава, че само сте го приели и сте осъзнали по какъв начин е променен животът ви сега. На този етап може да се почувствате много различни и това е напълно нормално. Всяка голяма промяна носи и променено отношение към много аспекти.

 Примери за етапа на приемане 

 Раздяла или развод: „В крайна сметка това беше по-доброто за мен.“ 
Загуба на работа: „Ще успея да намеря по-добра работа, която да ми носи повече удовлетворение.“
 Смърт на любим човек: „Щастлив(а) съм, че имам толкова спомени с него/нея. Винаги ще го/я помня и ще бъде в сърцето ми.“ 
Диагноза на терминална болест: „Имам възможността да изживея остатъка от живота си по най-добрия начин, на който съм способен.“

Коментари

Lilencety

Нито една телевизия, филм или сериал не се излъчва или хоства от този сайт. Използват се само безплатни линкове към тях, предоставени от потребителите, тези линкове се разпространяват свободно в интернет пространството.
Ако вие сте притежател на авторското право на някой фаил, който има линк в сайта и желаете той да бъде премахнат от сайта, може се свържете с нас чрез формата за контакти, където да посочите какъв е проблема.

Благодарности : Lilencety